De Kliniek

In 2005 heeft Mathijs Arents in het kader van een stage voor zijn opleiding Human Logistics mee mogen werken aan de bouw van de kliniek. De Bethesda Kliniek.  Bethesda, volgens Johannes 5 de geneeskrachtige bron. 'Een bron waar wonderen gebeuren wanneer het water in beroering komt.'

 

 

 

Te zuiden van Bujumbura ligt het dorpje Ruziba. Een kleine groeikern, met een markt en een grote herdenkingssteen waar Stanley en Livingstone elkaar hebben ontmoet. Bujumbura groeit momenteel zo hard, dat verwacht wordt dat Ruziba binnen een aantal jaren een buitenwijk zal zijn van de hoofdstad. Vlak buiten Ruziba bezit de EEAC een groot stuk grond waar er naast een kerk/congrescentrum ook plaats is gemaakt voor de kliniek. Een apparte ommuurde sectie met twee gebouwen. Het hoofdgebouw, waar spreekuren en behandelingen plaats vinden en het gebouw waar Mathijs aan heeft gebouwd; de bevallingskliniek.

Met het geld van een aantal sponsoren, waaronder de oude kerk in de Eikstraat te Hoorn van de Nederlands Hervormde Kerkgemeenschap werd het volgende plan gemaakt:

 

  • Het gebouw zou komen te bestaan uit drie kamers
  • Kamer 1: De zwangere vrouw komt aan, zal in kamer 1 worden opgenomen en in alle rust worden voorbereidt op de bevalling.
  • Kamer 2: De bevallingsruimte. Hier kan de vrouw haar kindje ter wereld brengen.
  • Kamer 3: De moeder en haar kindje krijgen de ruimte en de rust om bij te komen van de bevalling.

 

 

Toen Ton Heijboer samen met Mathijs in 2010 de kliniek bezochten, zag Mathijs voor het eerst het voltooide resultaat van zijn werk. Wel waren er al eerder verhalen terug gekomen naar Nederland, waaronder die van stiching Dufashanye die in de zomer van 2006 tijdens hun bezoek op het terrein van EEAC Ruziba verbleven. Ook Ton kwam thuis met verhalen na zijn reis in 2008. Tijdens het bezoek in 2010 zagen Ton en Mathijs tot hun grote tevredenheid dat de kliniek vollop in bedrijf was. Een op zichzelfstaand bedrijf, wat met geld vanuit Nederland opgestart was. Niet alleen wordt de bevallingskliniek nu gebruikt voor geboorte, maar Ton en Mathijs troffen daar ook 'reguliere' patienten aan, waaronder een acht jarig knulletje dat behandeld werd aan de ziekte Malaria.

Door situaties als deze in levende lijve mee te mogen maken, groeit het besef dat het voortbestaan van een kliniek als Bethesda hard nodig is!

Amahoro is trots op de kliniek en haar medewerkers!

Aanmelden Nieuwsbrieven/Informatie

  Helpt kinderen naar School!

  

Stichting West-Friesland voor Burundi, Hoorn

IBAN:NL36RABO0155014137

Bij het begin van het nieuwe schooljaar 2016/2017 heeft AMAHORO 12.760,00 euro overgemaakt naar HOPE FAMILY MINISTRIES. Daarvan wordt 11.760,00 euro besteed aan het schoolkinderen project en 1000,00 euro aan het bouwproject in Muhaza.