Stichting West-Friesland voor Burundi werkt op basis van projecten samen met Hope Family Ministries.
Huidige projecten zijn:
- Kinder naar het basis en vervolgonderwijs.
- Introductie van de Cookits.
- De kliniek.
- Het internetcafe.
Het hoofddoel van Amahoro en Hope Family Ministries is: 200 kinderen naar school laten gaan.
In eerste instantie gingen 100 kinderen naar de basisschool. Inmiddels gaan en ook 200 naar het vervolgonderwijs.
Het gaat daarbij om zowel a.v.o. als beroepsonderwijs.
Die sponsoring bestaat voor een basisschoolkind uit:
a. een rugzak
b. schriften, pennen, potloden en andere schoolmaterialen.
c. een uniform -
d. een paar schoenen – ouders ontvangen geld om schoenen te kopen.
Als het geld voor andere doeleinden zou worden gebruikt, betekent dat onherroepelijk: einde schoolcarrière.
e. een groot pakket palmoliezeep.
Voor middelbare scholieren moet ook schoolgeld worden betaald.
Een van onze sponsoren betaalt ook de universitaire studie van twee talentvolle jonge studentes. Dat gebeurt eigenlijk buiten het project om, maar wel via de rekening van HFM.
Twee bestuursleden van de “Stichting West-Friesland voor Burundi” reisden deze zomer naar dat Centraal Afrikaanse land met een nogal bijzondere opdacht.
Ze hebben geprobeerd daar de cookit te introduceren, een eenvoudig kooktoestel op zonnewarmte.
De cookit wordt gebruikt in Darfur en Tsjaad. Die gebieden liggen in de Sahara, waar de zon nog uitbundiger schijnt dan in Burundi.
Mathijs Arents en Ton Heijboer hebben tijdens hun reis uitgeprobeerd of je ook een Burundese maaltijd kunt koken met de cookit.
De zonneovens hebben grote voordelen. Ze maken houtskool overbodig. Houtskool is duur en het vervuilt, zowel bij de productie als tijdens het
gebruik. De zon is gratis, ook in Burundi.
Mathijs en Ton vonden een groep Burundese vrouwen die een team willen vormen, dat met de cookit aan de slag gaat.
Ze mamma‟s van Bwiza zijn laaiend enthousiast over het eenvoudige en goedkope apparaat, dat bovendien uitstekend blijkt te werken.
We maakten de afspraak dat we er meer zullen sturen en dat zij de mogelijkheden van productie ter plaatse bekijken.
In 2005 heeft Mathijs Arents in het kader van een stage voor zijn opleiding Human Logistics mee mogen werken aan de bouw van de kliniek. De Bethesda Kliniek. Bethesda, volgens Johannes 5 de geneeskrachtige bron. 'Een bron waar wonderen gebeuren wanneer het water in beroering komt.'
Te zuiden van Bujumbura ligt het dorpje Ruziba. Een kleine groeikern, met een markt en een grote herdenkingssteen waar Stanley en Livingstone elkaar hebben ontmoet. Bujumbura groeit momenteel zo hard, dat verwacht wordt dat Ruziba binnen een aantal jaren een buitenwijk zal zijn van de hoofdstad. Vlak buiten Ruziba bezit de EEAC een groot stuk grond waar er naast een kerk/congrescentrum ook plaats is gemaakt voor de kliniek. Een apparte ommuurde sectie met twee gebouwen. Het hoofdgebouw, waar spreekuren en behandelingen plaats vinden en het gebouw waar Mathijs aan heeft gebouwd; de bevallingskliniek.
Met het geld van een aantal sponsoren, waaronder de oude kerk in de Eikstraat te Hoorn van de Nederlands Hervormde Kerkgemeenschap werd het volgende plan gemaakt:
Toen Ton Heijboer samen met Mathijs in 2010 de kliniek bezochten, zag Mathijs voor het eerst het voltooide resultaat van zijn werk. Wel waren er al eerder verhalen terug gekomen naar Nederland, waaronder die van stiching Dufashanye die in de zomer van 2006 tijdens hun bezoek op het terrein van EEAC Ruziba verbleven. Ook Ton kwam thuis met verhalen na zijn reis in 2008. Tijdens het bezoek in 2010 zagen Ton en Mathijs tot hun grote tevredenheid dat de kliniek vollop in bedrijf was. Een op zichzelfstaand bedrijf, wat met geld vanuit Nederland opgestart was. Niet alleen wordt de bevallingskliniek nu gebruikt voor geboorte, maar Ton en Mathijs troffen daar ook 'reguliere' patienten aan, waaronder een acht jarig knulletje dat behandeld werd aan de ziekte Malaria.
Door situaties als deze in levende lijve mee te mogen maken, groeit het besef dat het voortbestaan van een kliniek als Bethesda hard nodig is!
Amahoro is trots op de kliniek en haar medewerkers!
Het doel van dit project is het opzetten van het internetcafe in Bwiza.